Bio

Een eigenzinnige band, bestaande uit vier veertigplussers die kunnen putten uit een enorme ervaring, soms ook in de muziek. Groen als gras in de jaren ’80, verbeterd in de jaren ’90, tot perfectie gepolijst in het nieuwe millennium maar nu weer keihard op de weg terug: From Mars To Mercury.

De band is opgericht door drummer Jaap (bekend van o.a. Paragon), bassist Jos (bekend van o.a. Paragon) en gitarist Frank (bekend van o.a. Paragon). De wortels van die heren liggen in Lisse, gelegen in de Duin- en Bollenstreek. Hun vele optredens hebben ervoor gezorgd dat zij in de hele regio bekend zijn bij hun familie en vrienden. In de beginperiode van de band combineerde Frank het gitaarspelen met de zang. Maar op aandringen van fans en omwonenden startte de band vervolgens de zoektocht naar een aparte zanger. Het duurde nog zeker een jaar voordat de heren een zanger vonden die apart genoeg was en tegelijkertijd in hun straatje paste. Dat bleek Leon te zijn, woonachtig onder de rook van Ter Aar in het lieflijke Alphen aan den Rijn. “Wat van ver komt is lekker”, moeten de heren gedacht hebben, maar dat bleek in de praktijk gelukkig best mee te vallen. De eerste ‘musical difference’ was trouwens snel een feit. Jos, Jaap en Frank zochten een zanger, terwijl Leon juist een band zocht. Gelukkig staan de neuzen nu allemaal weer dezelfde kant op.

Er zijn al veel bands bestaande uit zang, gitaar, bas en drums die grote successen hebben gevierd en grote hits hebben gescoord. From Mars To Mercury bewijst graag dat het ook anders kan.

De muziek van de band is heel divers, dan weer hard en heavy, dan weer heavy en hard! Soms beginnen de bandleden tegelijk, soms eindigen ze gelijk! Al met al een heel gevarieerd repertoire dus en voor elk wat wils! De muziek houdt het midden tussen geniale ritmische en melodische structuren en een kranige onrust op een bedje van overlast.

Daarbij zijn de heren schatplichtig aan hun muziekhelden: Deep Purple en Queen (vroege jeugd), Metallica en Megadeth (late jeugd) en Muse en Foo Fighters (late herfst. Zij streven er naar hun jatwerk evenwichtig over de afgelopen decennia te verdelen. Op hun beurt verwachten zij dat over 20 jaar niemand hun muziek nog kent. En die bescheidenheid siert hen.

Op verzoek van de zanger worden er ook teksten geschreven als achtergrond bij de muziek. Daarbij halen de heren al snel een gemiddelde van 1 tekst per liedje. In de teksten is ook zeker een rode draad, een terugkerend thema, te vinden. In bijna alle gevallen namelijk draaien de teksten om de betekenis van de woorden. Er zijn critici die menen dat veel van de eigen nummers helemaal nergens over gaan. Des te knapper dat de band daar zoveel woorden voor nodig heeft.

De band ziet zich als een echte albumband en heeft daarom in een vroeg stadium besloten geen grote hits meer te schrijven. “We beginnen er niet meer aan,” aldus een bandlid: “gedoe allemaal!”

Lang gedacht dat de band geen naam mocht hebben maar uiteindelijk is de keuze dus gevallen op From Mars To Mercury, een naam die ogenschijnlijk de lading niet dekt, en ook na wat langer nadenken kant noch wal raakt. De bandnaam leidt daarnaast regelmatig tot verwarring. Laatst nog, in het winkelcentrum van Zoetermeer. Enorm veel verwarring. Veel mensen vragen dan ook waar de bandnaam vandaan komt. Zelf denken de bandleden dat hun bandnaam uit het Engels komt.

From Mars To Mercury maakt eigen liedjes waar een beetje singer-songwriter zijn neus voor ophaalt; die zijn dan ook niet welkom bij optredens van de band. Over optredens gesproken: de band laat bij hun optredens heel doelbewust de stadions en grote concertzalen links liggen. Veel belangrijker vindt de band het om het nauwe contact met hun fanbase (i.o.) aan te halen in een intieme setting.

Er zijn van die gebeurtenissen die je leven veranderen en die je je 40 jaar later nog herinnert als de dag van gisteren. Een optreden van From Mars To Mercury is echter ook niet te versmaden.

FMTM bandfoto

Een gedachte over “Bio

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s